top of page
Search
  • Writer's pictureÖzden Bayraktar

Biraz kendinizden bahseder misiniz? [TR]

Biraz kendinizden bahseder misiniz? (Koç Özel Lisesi ve devamında gelen eğitim ve profesyonel hayatınızdan)

Koc Ozel Lisesinden 1994 yilinda mezun olduktan sonra ayni yil Koc Universitesi  Psikoloji bolumunden 1999 yilinda mezun oldum. Mezun olur olmaz, 2000 yilinda VKV Koc Ozel Ilkogretim Okulunda Rehber Ogretmen olarak ise baslamis oldum. 2000 yilindan 2007 yilina kadar, ogrencilik yillarimdan kalan hatiralarin esliginde V.K.V. Koc Ozel Lisesi ve Ilkogretim okulunda rehber ogretmen olarak calistim.  VKV Koc Ilkogretim Okulunda calismalarimi yuruturken ayni anda Maltepe Uiversitesinde psikoloji bolumunde masterimi tamamlamis oldum.  2007 yilinda, VKV Koc Ozel Lisesi ve Ilkogretim okulundaki rehber ogretmenligi gorevimi birakip Londrada ya yerlestim. Yerlestigim ilk sene, Univeristy College London da Anna Freud Center da psychodynamic child development uzerinde 2. Masterimi tamamlamis oldum. Ayni anda Londrada psikolog olarak calismaya basladim. 2012 yilinda ise Regents Collegede Phd ( Doktora) calismalarima baslamis bulundum. Su anda Londrada Canary Wharf bolgesinde, Avalon Associates olarak kendi ofisimde bireysel calismalarima, seanslarina devam etmekteyim. Ayrica yine su anda grup calismalari yapmaktayim, pek cok alanda workshoplar ve egitim seminerleri vermekteyim.   Bu ay icinde yine Londrada acilan Florance Nightingale hastanesinde de psikolog olarak calismalarima baslamis oldum. 




·       Şu anda uzmanlık alanınız hakkında bilgi 2000 yilinda baslamis oldugum rehber ogretmenlik gorevimde  daha cok cocuk gelisimi ve ozellikle anne babalik uzerine yogunlasmisken, Londradaki 6 senelik is deneyimlerimde daha cok yetiskinlerle depresyon, kaygi ve endise bozuklugu, post travmatik stress bozuklugu, panic atak, fobiler  ve bagimliliklar uzerine yogunlasmis bulunmaktayim.  Ozellikle Londrada oldugum ilk sene icinde Turk Baskonloslugu desteginde olan Ingiltere Kadin Paltformu isimli gonullu organizasyonunda yetiskinlerle calismaya basladim. Dolayisi ile de psikolojinin klinik dalini  de tecrube edinmeye basladim. Bu alanda Cognitive Behavior Therapy ( Bilissel Davranissal Therapi) teknigi ile danisanlarima yardimci olmaya calismaktayim.  Ayni zamanda doktora tezim ile ilgili olarak Farkindalikli Bilissel Terapi konusunda uzmanlasmis bulunmaktayim. ( Mindfulness Based Cognitive Therapy). 

·       VKV Koç özel İlköğretim Okulu çalışma tecrübenize dair paylaşmak istedikleriniz? Mezun olarak mezun olduğun okulda çalışmak nasıl bir tecrübeydi? VKV Koc Ozel Ilkogretim Okulunda tek kelime ile harika bir calisma deneyimine sahip oldum. Herseyden once lise yillarinda benim ogretmenlerim olmus degerli buyuklerimle calisabilmek cok buyuk bir onur idi. Lise yillarimda kendime rol model olarak aldigim sicacik kisilikleri, nezaketleri ve hanimefendilikleri ile sayin Zafer Koktuna, Jale Onur, Serap Benibol ve Sundus Cebecioglu ile beraber calismabilmek bana her zaman ayri bir sevinc ve mutluluk veriyordu.  Ilkogretim okulunda calistigim yillarda ise tanistigim ve beraberce calistigim tum Ilkokul Ogretimi kadrosu ile harikulade uyumlu bir 7 sene gecirmis oldum. Ilk basta sayin Mudurumuz Mesrure Tekay, sonrasinda tum Rehberlik Bolumu arkadaslarimla her gun sicacik bir uyum icinde pek cok calismalarda bulunduk, projeler yuruttuk, her gunu sevgi ile beraberce tum gunumuzu ofislerimizde neseli bir sekilde gecirdik.  Sevgili Mudurumuz Mesrure Tekayin bizlere pek cok alanda sagladigi olanaklar ile, ogrencilerimizin gelisimlerini surekli olarak izleme firsatimiz oldu. Aylik veli toplantilari ile velilerimize duzenli bir sekilde ulastik. Bu konularda yaptigimiz her calisma, her gozlem ve her sunum bizlere harika tecrubeler kazandirdi.

·       Psikoloji alanını seçmeye ne zaman karar verdiniz? Nasıl ve Neden?

Psikoloji alanini secmeye Lise yillarindaki Psikoloji derslerinden cok etkilenmemden dolayi secmeye karar verdim. Ozellikle kendi genclik deneyimlerimi daha iyi anlama ve baska bir bakisi ile anlamlandirma hevesim beni psikolojik teorileri okumaya yonlendirmis oldu.  Psikolojiye olan ilgim ortaokul yillarda basladi. Okumaya cok ilgili oldugum icin, o donemde dahi okudugum kitaplardan cok etkilendigimi hatirliyorum. Daha sonra ise, tum lise yillarinda, okulumuzun kutuphanesinden aldigim tum klasik eserler disinda, psikolojik eselere karsi da fevkalade bir egilimim olmus, bu konularda surekli kendimi anlamaya ve gelistirmeye calismisimdir. O donemde ozellikle arkadas iliskileri ve icsel derin sorgulamalarinin yogun oldugu zamanlarda ozellikle bu konularda okuduklarim beni  oldukca etkilemisti. Bu okuduklarim sonucunda ozellikle lise son sinifta net bir sekilde hedefimi belirleyip sinavda basarili olmak icin cok calistigimi cok iyi hatirlamaktayim.

·       Son zamanlarda psikolojiye olan ilginin artması ve psikolojinin geleceğin meslekleri arasında yer almasının nedeni neye bağlıyorsunuz? Son yillarda psikolojiye olan ilginin artmasini, yasadigimiz zaman diliminde muthis bir aydinlanma ve farkindalik surecine gidilmesine bagliyorum. Kisiler, kendilerinin ve hayatlarinin daha farkinda olmaya ve farkindaliklarla yasamaya basliyorlar. Bu yuzden de kisiler psikolojiye daha cok ilgi ve merak icindeler. Kisiler,istediklerini yaratabilmek icin ve hayatlarinin her alaninda psikolojinin ve kendi psikolojilerinin ne derece onemli oldugunun bilincinde olmaya basliyorlar. Ayni sekilde, artik ozellikle de gencler, bu alanda uzmanlasip hem kendi hayatlarini istedikleri gibi duzenlemeye hem de baskalarina yardimci olup yol gostermeye hevesli ve istekli oluyorlar. Aydinlanma doneminde oldugumuz gercegine sahip cikarsak bu donemde kisilerin ve de ozellikle genclerin bu konuya ilgi duymalarini buyuk sevinc ile karsiliyorum.

·  Bu alanı seçmek isteyen öğrencilere ne gibi tavsiyeleriniz olur? İzlemeleri gereken eğitim/kariyer veya sosyal hizmet etkinlikleri neler olmalı? Bu alani secmek isteyen ogrencilere tavsiyelerim su sekilde olabilir. Oncelikle, kendilerini  gelistirebilmek icin her turlu firsati ve is deneyimini kullanmaya calisabilirler. Ozellikle undergraduate egitimlerini yaparken, okul zamanlarinin disinda arta kalan zamanlarinda, kendilerine tecrube olmasi amacli herhangi bir yerde calismalari kendilerine cok faydali olacaktir.  Ornegin yaz tatillerini degerlendirerek, ya da ara tatillerinde psikolojinin pek cok farkli alanlarinda kendilerini deneyimlemek ve farkli alanlari tanimak icin pekcok yerde calismalilardir. Boylelikle kendilerine en ilginc gelen alani secerek, mezun olduklarinda o bolumde uzmanliklarini gelistirebilirler. Bunun disinda, guncel hayati takip ederek, sanatsal, kulturel aktivitelerin de kisileri oldukca zenginlestirdigini unutmadan calismalarina devam edebilirler. Gundelik hayatin icindeyken, hem farkindaliklarini takip edebilmeyi hem de gozlem gucu ile cevrelerini inceleyebilmeyi ogrenebilirler. Ozellikle gozlem yapabilmek bu alan icin oldukca degerli bir malzemedir. Butun bunlarin yani sira,ileride psikolog olarak terapi yapmak isteyen genclerin veya bireylerin,  bireysel olarak da kendi gelisim surecleri ile ilgili terapi sureclerinden gecmeleri cok onemli ve etkilidir. 

·       Psikoloji okumak isteyenlerin yapı olarak bu mesleğe uygun olmaları sizce gerekli mi? Psikoloji okumak isteyenlerin yapi olarak bu meslege uygunlugundan cok bu konuyu severek ele almalari onemlidir. Bir baska deyisle, psikoloji alaninda olmak, kisinin her zaman merakli, ogrenmeye hevesli, arastirmaci, derin dusunmeyi seven, analiz yapabilen ve gozlem gucunu etkin bir sekilde kullanabilen kisi olmasini gerektirir.  Dolayisi ile kisinin surekli okumasi, alanindaki yenilikleri takip etmesi, surekli gozlem halinde olabilmesini gerektirir. Ancak bu noktalardan bir diger onemli nokta, kisinin kendi icine de bakabilmesi oldugu icin, kisinin kendisini elestirmeden, kendisini gelistirmeye acik olmasidir. Esnek, hosgorulu, sicak, empati yapabilen bir birey olma yolunda olmak psikoloji alaninin icinde olmak icin en onemli ozelliklerden bazilaridir.  ·       İngiltere’de yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? (Londra Mahallesi 35’ ve daha bilmediğim senin eklemek istediklerinJ)  Ingilterede 6 yildir yapmis oldugum calismalar: 2008=2011 yilina kadar gonullu toplum kuruluslarinda calismalar, bireysel ve grup calismalarini yuruttum, (Womens Platform UK) isimli gonullu kurulusta etkin bir sekilde calistim. 2008=2009 yilinda Acton Wormwood Scrubs isimli hapishanede yine hapishane ziyaretcilerinin cocuklarina gonullu olarak play therapy seanslari veren bir grupta calismalar yaptim. London Turkish Radio da radio programinlarinda konuk olarak bir dizi programa katildim. Basta Wisdom School, London ve Ali Riza Degirmencioglu okulu  olmak uzere pek cok okulda veli seminerleri duzenleyip, ozellikle anne ve babalari bilgilendirmek uzerine egitimler verdim.  2008 yilindan bu yana basta Haber gazetesi ve Olay gazetesi olmak uzere gazetelerde yazilarim her hafta yayinlanmaktadir. Ayni zamanda, 2010 yilindan bu yana Atv, TGRT ve Star international programlarinda haftalik programlarda konuk olarak yer almaktayim. Bu haftalik televizyon programlarinda, her hafta ayri bir konuyu ele alarak, izleyicilere yol gostermeye calismaktayim.  Bireysel calismalarimin yani sira pekcok alanda workshop, egitim calismalari vermekteyim. Ozellikle grup calismalari, danisanlara sosyal destek de olusturdugu icin onemlidir. Dolayisi ile, bu alandaki calismalarimiz oldukca etkili olmaktadir. Su anda Canary Wharftaki ofisimde danisanlarimi gormekteyim.  Bana eslik eden bes asistanimla beraber, danisanlarimi bireysel olarak gormekteyim. Kimi zaman ayni adreste kimi zaman ise farkli adreslerde workshoplar vermekteyim.  www.hypnotherapyatavalon.com adresine bakarak, bana ulasabilirsiniz. 

•       Birçok mezun gibi sizde gerek Türkiye gerekse yurtdışında kariyerini başarı ile sürdürebilen bir dünya vatandaşısınız. Sizce bunda Lise’de aldığınız eğitimin etkisi nedir? Lisede aldığınız hangi kazanımlarınız sizin dünyanın her yerinde başarılı olmanızız sağladı?

Tum bu calisma hayatimin temel ogelerinden biri olan yabanci bir lisani iyi kullanabilmek, genel kulture sahip olmak, her zaman yeni bilgileri ogrenip kendimi gelistirmek icin caba gostermek, bilgiyi ve ogrenmeyi her zaman esas almak gibi onemli kavramlarla lise yillarimda tanismis oldum! Gercekten okumayi ve ogrenmeyi sevmeyi degerli ogretmenlerimle ogrendim. Edebiyat ve psikoloji alanindaki ilgimi gelistirebilmek icin ihtiyacim olan kaynaklara  ve de dunya vatandasi olmak uzerine aldigim temel degerlere lise yillarinda ulasabildim.  Acik ufuklu olmayi, hosgorulu olmayi, kisilere saygi duymayi, disiplin icinde sevgi ile kalabilmeyi oncelikle Merhum Atakan Demirseren, sonra tum ogretmenlerimden ogrenmis oldum! Kurdugum harikulade arkadasliklarla, kendime olan ozguvenimi gelistirdim ve hafizamda rengarenk anilar katabildim! Her zaman, her anlamda VKV Koc Ozel Lisesi mezunu olmaktan gurur duydum!  Bizlerin yetismesinde katkisi olan, emegi  gecen tum ogretmenlerime ve de idarecilere cok tesekkur ediyorum!


bottom of page